Drukuj

Podwójne obywatelstwo

Willy.

1 września 2015 roku weszło w życie nowe prawo dotyczące podwójnego obywatelstwa. 

 

Zmiany w prawie oznaczają, iż duńscy obywatele mogą otrzymać obywatelstwo innego kraju bez konieczności zrzeknięcia się własnego (podwójne obywatelstwo). Warunkiem do uzyskania obywatelstwa innego państwa, jest posiadanie przez to państwo prawa o podwójnym obywatelstwie. 

Jeżeli zaś chodzi o otrzymanie duńskiego obywatelstwa, to od 15 października 2015 roku wchodzą w życie nowe przepisy. Wprowadzają one zmiany w wymaganiach, jakie muszą spełnić obcokrajowcy, aby otrzymać duńskie obywatelstwo. Wymagania te zostały znacznie zaostrzone. 

Lepsza znajomość języka duńskiego

Jednym z warunków otrzymania przez obcokrajowców duńskiego obywatelstwa, była i jest znajomość języka duńskiego. Naturalne jest że każdy kto chce zostać duńskim obywatelem powinien się posługiwać tym językiem. Dawniej, aby móc starać się o obywatelstwo,wystarczyło zdać egzamin z języka duńskiego na poziomie Dansk prøve 2. Po wprowadzeniu nowych przepisów, egzamin ten należy zaliczyć na poziomie Dansk prøve 3, czyli znacznie wyższym. Dla wielu osób może się to okazać nie lada wyzwaniem, ponieważ jak wiadomo język ten nie należy do najłatwiejszych.

Obcokrajowcy muszą być w stanie sami się utrzymywać

W okresie 5 lat przed złożeniem wniosku o obywatelstwo, obcokrajowcy muszą się sami utrzymywać przez minimum 4,5 roku. Według starych przepisów wystarczyło utrzymywać się przez zaledwie 2,5 roku. Zmiana ta ma na celu zmniejszenie liczby osób korzystających z zasiłków.  Otrzymywanie SU (zasiłek studencki) nie ma wpływu na otrzymanie obywatelstwa.

Kwarantanna dla przestępców

Osoby, ubiegające się o obywatelstwo duńskie,które miały konflikt z prawem są objęte kwarantanną. Długość kwarantanny zależy od popełnionego przestępstwa i kary jaka została za nie wymierzona. Według starych zasad kwarantanna ta wynosiła od 3 do 20 lat. Nowe przepisy są znacznie ostrzejsze i kwarantanna wynosi od 4,5 do 30 lat. 

Trudniej o ulgi dla osób z zaburzeniami psychicznymi

Obcokrajowcy z zaburzeniami psychicznymi, w tym osoby z zespołem stresu pourazowego, mogą starać się o zwolnienie z warunków dotyczących otrzymania obywatelstwa,. Kiedyś wystarczyło do tego jedynie zaświadczenie od lekarza rodzinnego. Według nowych zasad, aby otrzymać taka ulgę, zaświadczenie lekarskie musi wystawić psychiatra.

Egzamin na obywatelstwo (statsborgerskabsprøve)

Kolejnym warunkiem jaki należy spełnić, aby otrzymać obywatelstwo duńskie jest zdanie egzaminu na obywatelstwo . Egzamin ten, to seria pytań dotyczących między innymi wiedzy o kraju, rodzinie królewskiej, kulturze czy polityce. Dawniej aby zdać taki egzamin, należało poprawnie odpowiedzieć na 22 z 30 pytań. Według nowych zasad liczbę pytań została zwiększona do 40, natomiast liczba udzielonych poprawnych odpowiedzi do 32.

Jeżeli ktoś chciałby się sprawdzić to test dostępny jest tu:

http://statsborgerskabsprove.com/  


Zapraszamy do dyskusji na forum: http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php?topic=1090239.new#new